10. Sınıf Fen Lisesi MEB Matematik Ders Kitabı Geometri Ünite Sonu Ölçme ve Değerlendirme Sorularının Çözümleri
1. kısımda 317, 318 ve 319. sayfalardaki ilk 17 sorunun çözümü yapıldı.
2. kısımda ise 320, 321 ve 322. sayfalardaki 18. sorudan itibaren kalan sorular çözüldü.
10. sınıf fen lisesi öğrencileri ve üniversite sınavına hazırlanan YKS hazırlık öğrencileri için zor ve özel sorular içeren bu alıştırma sorularının çözümlerinin incelenmesi yerinde olacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşılan 12. sınıf matematik dersi 1. tekrar testinde Üstel Fonksiyonlar, Logaritmik Fonksiyonlar, Logaritma, Diziler, Trigonometri ve Dönüşümler konularıyla ilgili soruların çözümlerini yaptık. 12. Sınıf MEB Matematik 1. Tekrar Testi PDF İndir: http://bit.ly/2TUEcc6
12. Sınıf MEB Matematik Tekrar Testi - 2
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşılan 12. sınıf matematik dersi 2. tekrar testinde Logaritma konusuyla ilgili yeni nesil soruların çözümlerini yaptık. 12. Sınıf MEB Matematik 2. Tekrar Testi PDF İndir: http://bit.ly/2zPn2Wa
12. Sınıf MEB Matematik Tekrar Testi - 3
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşılan 12. sınıf matematik dersi 3. tekrar testinde Diziler konusuyla ilgili yeni nesil soruların çözümlerini yaptık. 12. Sınıf MEB Matematik 3. Tekrar Testi PDF İndir: http://bit.ly/2ApvaN8
12. Sınıf MEB Matematik Tekrar Testi - 4
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşılan 12. sınıf matematik dersi 4. tekrar testinde Trigonometri ve Dönüşümler konularıyla ilgili soruların çözümlerini yaptık. 12. Sınıf MEB Matematik 4. Tekrar Testi PDF İndir: http://bit.ly/3dkkf66
Fen Lisesi MEB 10. Sınıf ders kitabındaki deltoid konusuna ait 316. sayfadaki alıştırma sorularının çözümlerini paylaşıyorum. Faydalı olması dileğiyle.
Yapay zeka ile gelişen yazılımlar, bilgisayarlar, robotlar hayatımızın bir parçası artık. Yapay zeka ile kastedilen ise matematik temelli algoritmalar ile oluşturulan karar verme mekanizmasına sahip, insan aklını taklit edebilen yazılımlardır. Algoritmaların hayatımızdaki yerini anlatan Algoritmalar belgeselini paylaşıyorum. Keyifli seyirler.
Fen Lisesi MEB 10. Sınıf ders kitabındaki dikdörtgen konusuna ait 304. sayfadaki alıştırma sorularının çözümlerini paylaşıyorum. Faydalı olması dileğiyle.
Matematiğin Aydınlık Dünyası belgeselinde, bir kısmı bizim topraklarımızda bir kısmı dünyanın başka yerlerinde farklı zaman dilimlerinde yaşamış matematikçilerin yaşantılarından öyküler ve onların içlerinden gelen o dayanılmaz matematik yapma arzusu anlatılıyor.
Çekimleri Perge, Milet, İznik, Didim, Bodrum Kalesi ve Davutlar Milli Parkında gerçekleştirilen belgeselde Süleymaniye ve Şişli Askeri Kütüphanelerindeki orijinal el yazması matematik kitaplarına da yer veriliyor.
Matematik, yaratıcının doğanın içine bıraktığı ipuçları mıdır yoksa insan beyninin bir icadı mı? Uzayda başka canlıların varlığını kabul edersek ve matematik yapıyorlarsa, yaptıkları matematik bizim matematiğimiz midir? Mimar Sinan, Euklides, Newton, Pythagoras, Piri Reis, Ömer Hayyam, Fibonacci, Fermat, Kepler, Gauss, Thales, Archimedes ve daha fazlası...
1994'de Ali Sinan Sertöz ile eşi Zehra Tülin Sertöz tarafından TRT için hazırlanmış, dört bölümden oluşan bu belgeseli sizler için paylaştık. Keyifli seyirler.
Milli Eğitim Bakanlığı Fen Lisesi 10. Sınıf Matematik ders kitabındaki paralelkenar konusuna ait 289. ve 290. sayfalardaki alıştırmaların çözümlerini paylaşıyorum. Faydalı olaması dileğiyle hoşça kalın.
Milli Eğitim Bakanlığı Fen Lisesi 10. Sınıf Matematik ders kitabındaki yamuk konusuna ait 271. ve 272. sayfalardaki alıştırmaların çözümlerini paylaşıyorum. Faydalı olaması dileğiyle hoşça kalın.
Ünlü İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçi olan Galileo Galilei, doğa kanunlarının matematiksel olduğunu "Doğanın muazzam kitabının dili matematiktir." sözleriyle dile getirmiştir.
Orta çağın en yetenekli matematikçisi olarak kabul edilen İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci ise tavşan problemini düşünürken bir sayı dizisi elde etmiştir.
Peki nedir bu tavşan problemi? "Bir kümese bir çift yavru tavşan konuluyor. Her tavşan çift bir ay sonunda yeni bir çift tavşan yavruluyor. Yeni doğan tavşan çiftinin de yavrulayabilmesi için bir ay geçmesi gerekiyor. Bu tavşanların hiç ölmediği varsayımıyla 100 ay sonunda kümeste kaç çift tavşan olur?"
Tavşan sayısının aylara göre değişimi şu şekilde olmaktaydı: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55,...
Fibonacci bu sayılar arasındaki ilişkiyi yakalamıştı. Her sayı kendisinden önce gelen iki sayının toplamına eşit oluyordu. Bu sayı dizisi Fibonacci Dizisi olarak anılmaya başlandı.
Fibonacci dizisindeki ardışık sayılardan büyük olanın küçük olana oranı incelendiğinde, bu oranın giderek bir değere doğru yaklaştığı fark edildi. Bu değere Altın Oran denildi. Altın oran yaklaşık olarak 1,618... oluyordu. Bu sayı φ harfi ile gösterildi. Altın oran özellikle sanat alanında estetik bir görüntü elde etmek için sıklıkla kullanıldı.
Fibonacci dizisi doğada bitkilerin yapraklarında, ayçiçeğinde, çam kozalağında ve daha bir çok yerde görülür. Mimar Sinan da eserlerinde buna yer vermiştir.
10. sınıf matematik dersi konularından olan yamuk ile devam ediyoruz. Yamuk çeşitlerinden olan ikizkenar yamuk ile dik yamuk sorularını çözdüğümüz ders videomuzu paylaşıyorum. Faydalı olması dileğiyle. Hoşça kalın.